Activiteit 3&4
Ik wil weten wat de waarheid is achter het klimaat en meer kennis opdoen over de huidige status om vervolgens anderen te overtuigen van deze waarheid.
Om dit doel te behalen heb ik 1 activiteit uitgevoerd gedurende het jaar. Ik heb namelijk een Honoursmodule gevolgd bij Chance in Den Bosch. Een meerdaagse avond cursus verdeeld over 8 bijeenkomsten. Het was leuk om mee te mogen doen en ook erg leerzaam. Verder lees ik ook een boek over het klimaat, maar ik heb ervoor gekozen om deze niet aan PL te koppelen. Hieronder heb ik gereflecteerd op de Chance module en bijbehorend bewijsmateriaal, waaronder een video van mijn aanwezigheid, een LinkedIN aanbeveling en mijn certificaat opgenomen.
Klimaatdiscussie: zin of onzin
Op woensdag 13 november ben ik begonnen aan deze cursus. Elke avond weer ging ik naar huis met een blij verrassend gevoel. In het begin had ik namelijk geen idee wat ik moest verwachten, maar nadat wij gegeten hadden met ons groepje werd mij meteen duidelijk dat dit een interessante module ging worden.
Voor elke bijeenkomst werd er gegeten met de alle studenten en docenten die meededen aan Chance dit jaar. Elke groep moest 1 van de 7 avonden een uurtje eerder komen om voor te bereiden op de groep die kwam eten. Op de afbeelding hieronder is de lege ruimte te zien die mijn groepje en ik destijds hebben voorbereid. Onderaan de pagina is ook een video te zien waar ik de ruimte binnenloop.
Na het eten gingen we met het groepje naar een stillere locatie om de module te behandelen. De eerste keer was iedereen wat terughoudend, maar de docent Paul Heise had hier een goede ijsbreker voor. Hij had iedereen gevraagd om een persoonlijk voorwerp mee te nemen, zodat hij of zij een verhaal kon vertellen om elkaar wat beter te leren kennen. Na dit rondje gingen we nog een ander spel doen waar diepe en filosofische vragen aan elkaar gesteld werden. Ook dit was er om elkaar beter te leren kennen en om te zien hoe de mensen waar mee je ging samenwerken in het leven stonden. Ik vond het leuk om te zien hoe ik op 1 lijn lag met een aantal van deze groepsgenoten, maar ook wat het verschil was met een 1 jongen uit de groep.
Naast de afbeelding van het eten is Paul te zien die uitleg geeft. Ik maak aantekeningen van wat hij zegt van achter mijn laptop.
Aan het einde van de eerste avond hebben we besloten dat we de klimaatdiscussie gingen beperken tot oorzaak en gevolgen van CO2 uitstoot. Het klimaat is namelijk veel te uitgebreid om in deze sessies te bespreken en moesten wij wat afbakenen. Vervolgens zijn wij hier per avond dieper op in gegaan en hebben we meerdere aspecten binnen dit kader behandeld.
Wat hebben we gedaan?
Tijdens de tweede avond heeft Paul al zijn kennis gedeeld die hij heeft over het klimaat. Ik heb hier met bewondering naar zitten luisteren. Op deze avond hebben we besloten dat we de stelling: Mensen zijn verantwoordelijk voor de klimaatverandering. als leidraad nemen voor de discussie.
Het was heel veel informatie en dit was tof om te zien hoe hij het uitlegde aan de hand van bronnen. Hiervoor heeft hij ook zijn pinterest pagina met ons gedeeld. Op de pinterest Climate Change zijn bijna 350 artikelen en bronnen te vinden over het klimaat. Zowel pro als contra.
Zo geloven astronomen bijvoorbeeld helemaal niet in klimaatverandering, omdat zij berusten op de zonnecycli (activiteit van de zon). De zon vertoont namelijk zonnevlekken en deze verschijnen meestal in paren met elk een tegenovergestelde magnetische pool. Wat betekent dat hier zonnestralen (met veel CO2) in en uit gaan. De frequentie zonnevlekken, met co2, staat gelijk aan de temperatuur op aarde en dit is al jaren lang zo. Op de grafiek hierboven is dit beter te zien. Hier wordt grafisch duidelijk gemaakt dat de activiteit van de zon bijna helemaal overeenkomt met de verandering van de temperatuur op aarde sinds 1850!
De toelichting over de astronomen is een voorbeeld van een groep mensen die tegen de AGW (Antropogenic Global Warming) zijn. de AGW is een groep mensen die geloven dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering en wordt door ons tijdens de discussie gezien als PRO. Astronomen en klimaatsceptici zijn daarentegen CONTRA, omdat zij niet geloven in natuurlijke verandering.
Uiteindelijk hebben we de groep van 9 studenten onderverdeeld in 4 PRO en 5 CONTRA. Op deze manier kunnen we van 2 kanten naar de klimaatverandering kijken. Vervolgens hebben we met zn allen een rapport gemaakt en hier individueel ieder zn eigen onderdeel uitgewerk. Zo heb ik deels de zonne-cycli onderzocht en het evenwicht tussen natuurlijke en menselijke CO2 uitstoot.
Het rapport is uiteindelijk 30 pagina’s geworden waarin alle verdeelde onderwerpen zijn onderbouwd en toegelicht.
Learning loop
Voordat ik deze cursus van Chance begon, was ik er heilig van overtuigd dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatveranderingen die we tegenwoordig meemaken. Denk aan de toenemende natuurrampen, onverwachtse temperatuurverschillen van dag op dag etc. Ik dacht namelijk, zoals menig ander mens; zonder ons zouden er geen auto’s, fabrieken etc zijn, dus ‘wij’ zorgen voor de veranderingen in het klimaat. Echter zijn niet veel mensen zich bewust dat het normaal is dat het klimaat continu aan het veranderen is. Het klopt dat de Co2 uitstoot een beetje toeneemt door de mens, maar natuurlijke uitstoot en opname kan dit balanceren. De vraag is alleen of de mens deze balans kan verstoren, maar er is niemand op de wereld met een antwoord op deze vraag, want niemand kan voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Er kunnen binnenkort dramatische gebeurtenissen plaats vinden. Of juist niet en we leven nog een tijd door zoals nu. Het blijft een mysterie en juist dat is er zo interessant.
Daarentegen klopt het wel ook dat wij als mens de wereld goed aan het verpesten zijn door bijvoorbeeld het plastic en afval dat op straat wordt gegooid. Hier waren wij het allemaal ook mee eens, maar los daarvan wilden wij bestuderen hoe het zat met de Co2. Ik ben blij dat we dit onderwerp hebben gekozen, omdat veel mensen geen idee hebben over hoe het nou precies zit en dan is het interessant om anderen hier meer over te leren.
Mijn eigen standpunt is dan ook 180 graden gekanteld. Ik ben er nu van overtuigd, aan de hand van meerdere onderzoeken, documentaires en overige bronnen, dat de mens weinig tot geen invloed uitoefent op de balans die de wereld heeft wat CO2 betreft.
Ik heb tijdens deze module geleerd dat het normaal is dat de CO2 concentraties veranderen van hoog naar laag, want dit gebeurde miljoenen jaren geleden ook al zonder mensen. Daarnaast is de temperatuur op aarde de afgelopen jaren gestegen, maar ook weer gedaald, dus dat is ook onzin.
Iets anders wat ik geleerd heb is dat het belangrijk is om ALTIJD kritisch te blijven. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen waar jij in gelooft. Kritisch denken is belangrijk in het leven en dat ben ik me beter gaan realiseren na het volgen van deze module. Verder is het niet erg om te switchen van mening. Je kan soms voor en soms tegen zijn, zolang je het maar goed kunt onderbouwen om vervolgens anderen te overtuigen van jouw standpunt.
Certificaat
Uiteindelijk, na het bijwonen van de 7 bijeenkomsten hebben wij een certificaat gekregen (zie afbeelding hieronder) op 19 februari. Op deze avond van de uitreiking moesten wij om 16:45 aanwezig zijn. Voor de overhandiging hebben wij namelijk nog met de hele groep les gehad van BeatIT. Zij hebben ons een uur begeleid met een soort drumles met emmers en stokken. Ik vond dit een leuke afsluiting van de leerzame Honoursmodule.
Naast het certificaat dat ik heb gekregen heb ik ook een aanbeveling op LinkedIN. Ook deze is hieronder terug te vinden. Hiervoor ben ik Paul erg dankbaar, want het is een mooie aanbeveling.
Ik heb oprecht genoten van de bijeenkomsten en ga het voor volgend jaar zeker in de gaten houden. Het is namelijk een uitgelezen kans om samen met andere studenten een interessant onderwerp te behandelen.

