Biomimicry
De natuur als leermeester
Via Chance heb ik dit jaar, net zoals vorig jaar, weer een cursus kunnen volgen. Dit keer was het wat anders dan alleen een discussie over het klimaat. Naast de 3 bijeenkomsten, waarvan 3 fysieke en 1 online, hebben we een 25 uurs sessie gedaan. Normaal zijn het 6 avond delen, maar voor de Biomimicry cursus is het dus anders ingericht.
De naam (blauwe titel) van de cursus zegt het al. Gebruik de natuur als leidraad. Dit is ook gelijk deels de betekenis van Biomimicry, maar niet helemaal. Letterlijk: de wetenschap en de kunst van het imiteren van biologische ideeën uit de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en verduurzamen.
Mijn view: Vanuit de natuur kijken naar hoe biologische processen werken en je hierop laten inspireren om vervolgens op een duurzame en biologische manier hedendaagse problemen te tackelen. Verder had Ilse (begeleidende docent) ook een interessante uitleg: “Biomimicry is beginnen vanuit de Hoe dan? en constant opnieuw deze vraag stellen en kijken hoe de natuur het doet.” Hiermee wordt bedoeld dat je niet een oplossing moet zoeken, maar moet blijven inzoomen op het probleem en alles duidelijk moet hebben.
Hieronder heb ik de eerste bijeenkomst uitgewerkt, daarna heb ik besloten om een kleine ted talk te maken. Ik heb namelijk zoveel geleerd en gedaan dat ik het liever kort presenteer in plaats van allemaal maar ‘saai’ noteer hier op deze pagina. Onderaan is een link terug te vinden naar deze presentatie en daaronder ook bewijsmaterialen van deze cursus.
Bijeenkomst 1: Kennismaken 14-10-2020
De eerste keer dat ik naar deze cursus ging in Den Bosch vond ik het een beetje gek, want zoals te zien is op de afbeelding moesten we allemaal in hoepels gaan staan. Echter was dit een goede manier om de 1,5 meter te waarborgen binnen en dat is goed geregeld.

Het was leuk om te zien dat 9 totaal verschillende type personen het alsnog goed met elkaar kunnen vinden, omdat iedereen een soortgelijke denkwijze heeft. Echter is iedereen ook van een ander vakgebied of studie en dat zorgde voor een goede sfeer en dynamiek in de groep. Iedereen heeft andere kennis op een ander gebied, waardoor er misschien wel hele mooie dingen gemaakt kunnen worden. Ik vind de combinatie tussen docenten en studenten ook grappig om te zien, omdat er vanuit verschillende optieken naar problemen gekeken wordt en dit kwam duidelijk terug in de sessies.
Tot slot nog 1 voorbeeld van Biomimicry en de rest behandel ik in het filmpje.
De Stenocara gracilipes is een kever dat water opvangt met zijn schild. Zou je in eerste instantie niet zien, maar wanneer je goed gaat inzoomen zie je dat hij kleine golfjes heeft. Hiermee blijven druppels liggen en die lopen af naar het punt waar hij kan drinken. In de praktijk heeft de mens dit principe omgebouwd tot vliegtuigen, zodat deze geen vocht meer opvangen, maar het eraf glijdt. Nou zijn vliegtuigen (helaas) erg vervuilend en het kevertje niet, maar is het een mooi hedendaags voorbeeld waarbij goed te zien is hoe de mens zich heeft laten inspireren op de natuur.
Kennis delen
Overig bewijsmateriaal

